Το πρόγραμμα, το έκτο διασχίζοντας τον κολπίσκο του Ντουμπάι, υπολογίζεται για να κοστίσει Dh3 δισεκατομμύριο.
Η γέφυρα, 1600 μέτρα μακρύς και 64 μέτρα ευρύς, θα περιλάβει 12 παρόδους, 6 σε κάθε κατεύθυνση. Επιπλέον, η Πράσινη Γραμμή του μετρό του Ντουμπάι θα τρέξει μέσω του κέντρου της γέφυρας (η περιοχή διαίρεσης μεταξύ των δύο γεφυρών). Η γιγαντιαία αψίδα θα είναι 205 μέτρα υψηλή και 667 μέτρα μακριά.
Η γέφυρα θα συνδέσει το Al Jaddaf στο γραφείο Ντουμπάι με το δρόμο που χωρίζει τις λιμνοθάλασσες και την πόλη φεστιβάλ του Ντουμπάι. Το πέρασμα θα παρείχε επίσης τα σημεία εισόδων και εξόδων για το νησί κολπίσκου, στο οποίο το κτήριο οπερών, ένα πρόγραμμα του Sama Ντουμπάι, θα κατασκευαστεί. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου και ο εκτελεστικός διευθυντής του RTA, Mattar Al Tayer, είπε το πρόγραμμα, που αναπτύσσεται από μια ενωμένη κράτος-βασισμένη επιχείρηση, θα ολοκληρώνονταν σε έξι φάσεις.
«Η κατασκευή της πρώτης φάσης θα άρχιζε το Μάρτιο αυτό το έτος,» επισήμανε.
Το πέρασμα θα διευκόλυνε τις ελεύθερες διατομές κυκλοφοριακής ροής καθόλου και θα επέτρεπε την ελεύθερη ναυσιπλοΐα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας όπως be15 μέτρα επάνω από την επιφάνεια νερού.
Ο μέτρο-ευρύς διάδρομος ναυσιπλοΐας 50 θα επέτρεπε τη μετακίνηση των μεγάλων γιοτ.